Menu

logo

TV on the Radio

TV on the Radio – Seeds (Harvest, 2014)
Kamen temeljac novog poglavlja u radu benda

Piše: Miloš Najdanović

seedsJedan od omiljenih modernih bendova Dejvida Bouvija (uz Arcade Fire, naravno) je bruklinski eksperimentalni sastav TV on the Radio. Odličan bend, presečen tragedijom nakon izdavanja albuma Nine Types of Light, imao je poteškoća sa snimanjem i objavljivanjem novog albuma.

U aprilu 2011. godine, nakon teške bolesti, preminuo je njihov basista Džerard Smit. Snimati ponovo i ići na turneju bez jednog od originalnih članova je prava noćna mora za svaki bend, i jedan od najvećih ispita koji muzičari moraju da prebrode. Tragedija je bend potresla privatno, ali nije mnogo uticala na profesionalizam i novi album. Ako bih morao da procenim, rekao bih da je pesma "Careful you" jedina oda pokojnom Smitu. I know it's best to say goodbye / But I can't seem to move away, na prvi pogled ljubavna, ali možda opet samo vešto ispletena počast njihovom prijatelju.

Bend je proces snimanja odužio, a bilo je i problema oko izdavača. Naime, ušli su u sudski spor sa bivšom izdavačkom kućom. Na kraju je to ispalo dobro za bend jer su odlučili da album snimaju u studiju svog člana Dejva Siteka, da ga on producira i, povrh svega, da album objave za njegovu izdavačku kuću (iako je ipak objavljen na kraju za "Harvest records"). To je značilo da je bend imao studio stalno na raspolaganju i da su mogli maksimalno da se posvete procesu snimanja.

Rezultati svega toga su fantastični. Pravi album za uživanje i možda njihov najbolji u karijeri. Slojeviti aranžmani, a opet ne previše komplikovani, koji, iako je bend eksperimentalan, nikada melodičnije nisu zvučali. Muzika lako ulazi u glavu i pravi haos po nervnim ćelijama. Umiljat glas Tunda Adebimpa nateraće vas na njihanje uz svaku pesmu − počev od mile i romantične (iako ima elemente epitafa) "Careful you" sa francuskim uvodnim stihovima Oui je t'aime, oui je t'aime / À demain, à la prochaine, preko vesele, pozitivne "Could You", adrenalinske "Lazzeray", pa do sarkastičnog prvog singla "Happy Idiot".

Ima i slabijih pesama na albumu, ali je celokupan utisak o ploči koja je manje elektronska odličan. Zapravo, ima ovde dosta elektronike, ali nije akcenat na njoj već je ona odličan sastavni deo celog sklopa albuma. "Seeds" je novo poglavlje u eri benda koji je primer kvalitetnog modernog sastava, izdržljivosti i spremnosti da se prevaziđu sve prepreke koje sudbina nameće. Mogu reći da su uspešno posadili "seme" onoga što će, nadamo se, biti voćem bogato drvo.

Add comment


Security code
Refresh