Menu

logo

Dečji svet kao metafora života odraslih

Multimedijalni superheroji: Snupi i Čarli Braun

Piše: Dejan Dabić

decji svetNa početku ovog teksta o multimedijalnim superherojima, najvažnije je bilo razrešiti dilemu kako imenovati junake ove rubrike. Da je napisano samo "Peanuts", kako glasi originalni naziv stripa, većina verovatno ne bi ni znala o čemu se radi; ali kada napišete Snupi i Čarli Braun − onda je sve jasno i onima koji ne gledaju crtane filmove i ne čitaju stripove.

Strip "Peanuts" proslavio je svog tvorca Čarlsa Šulca (Charles M. Schulz), koji ga je crtao od 2. oktobra 1950. godine sve do svoje smrti 13. februara 2000. godine. Prethodio mu je strip "Li’l Folks" iz 1947, koji je nakon nekoliko godina, uz određenu modifikaciju, prerastao u "Peanutse". Bila je to, s jedne strane, autorska doslednost od blizu 18.000 kaiševa stripa u unapred zadatoj formi od četiri kadra, a, s druge strane, i "umetnost prilagođavanja", pošto su sa junacima "Peanutsa" sazrevali kako sam autor, tako i njegovi čitaoci (njih preko 355 miliona na svim meridijanima sveta). Korišćenje civilizacijskih dostignuća koja su trenutno bila na raspolaganju ili su se u međuvremenu unapređivala, dodatno je uticalo da multimedijalni status prvobitnih strip junaka poraste do neslućenih razmera. Ova činjenica će svoju kulminaciju doživeti na jesen 2015. godine, kada će se animirana verzija prvi put pojaviti i u 3D tehnologiji, kao poklon za obeležavanje šezdeset pete godišnjice od izlaska prvog broja stripa.

Od početka izlaženja stripa "Peanuts" glavni junaci − Čarli Braun (Charlie Brown), simpatični dečak i večiti gubitnik, i Snupi (Snoopy), njegov inteligenti, šarmantni, ali i ćudljivi pas − osvojili su srca dece i odraslih širom sveta (u 75 zemalja i na 21 jeziku). Lusi Kazvel sa Ohajo univerziteta u samo jednoj rečenici objašnjava suštinu ovog stripa: "Šulc stvara na prvi pogled naivan i nevin svet, ali taj svet je zapravo pun bola i konflikata." Ili, kako bi neki rekli, "Peanutsi" su dečji strip za odrasle, a Čarls Šulc je promoter sveta odraslih za decu. Čarli Braun i Snupi su od početka deo "The Peanuts Gang". U razmaku od par godina im se pridružuju dečak Šreder, devojčica Lusi (koju su u sinhronizovanoj crtanoj seriji koju smo gledali na nekadašnjoj Radio televiziji Beograd, nazivali Lucijom) i njen brat, a tek sredinom šezdesetih dolazi i Snupijev ljubimac − Vudstok, žuta ptica koja je dobila ime tek nakon istoimenog legendarnog rok festivala (zanimljivo je da je Bil Melendez pozajmljivao glas i Snupiju i Vudstoku u animiranim verzijama avantura Snupija i Čarlija Brauna). U animiranom filmu ova dvojica junaka prvi put se pojavljuju u kratkometražnom televizijskom crtaću "A Charlie Brown Christmas", u decembru 1965. godine (mada bi se moglo reći kako je, u neku ruku, njihov debi ipak bio već 1963. godine, u TV dokumentarcu "A Boy Named Charlie Brown", koji je govorio o Čarlsu Šulcu, i već prikazao neke animirane scene "Peanutsa"), a godinu dana kasnije i u "Charli Brown’s All Stars", da bi nakon nekoliko dugometražnih verzija vrhunac popularnosti doživeli u dve televizijske sezone (1983. i 1985) nama dobro poznatog serijala pod nazivom "The Charlie Brown and Snoopy Show".

Svet sa nestrpljenjem iščekuje dugometražni animirani 3D film, koji u našoj zemlji distributer MCF (Megakom Film) najavljuje pod nazivom "Snupi i Čarli Braun: Film o klinjama", za novembar 2015. godine. Trejler je obećavajući, mada se nije mnogo moglo saznati o detaljima zapleta, ali ime reditelja Stiva Martinoa (koji je režirao "Ledeno doba 4"/ Ice Age: Conitnental Drift) i glas Bila Melendeza (koji je do sada davao glas Snupiju i Vudstoku) dovoljna su garancija da će najšira publika i, naravno, fanovi "Peanutsa" uživati. To je sigurno i ono što bi najviše želeo i njihov otac Čarls Šulc da je u prilici da odgleda ovaj film, jer, kako legenda kaže, osim što je bio veliki profesionalac u poslu, on je toliko voleo stripove da bi ih radio čak i da ga nisu plaćali za to!

Add comment


Security code
Refresh