Menu

logo

Mali Budo

Režija: Danilo Bećković
Scenario: Danilo Bećković i Dimitrije Vojnov
Uloge: Petar Strugar, Sergej Trifunović, Petar Božović, Tihomir Stanić, Andrija Milošević, Milorad Kapor, Stefan Bundalo, Slobodan Ćustić, Aleksandra Janković, Hristina Popović, Marko Kon, Jelena Rakočević, Slaviša Čurović, Tanasije Uzunović, Toma Kuruzović, Marko Baćović, Doris Radić, Maja Miloš

Piše: Đorđe Bajić

mali budoReditelj Danilo Bećković i scenarista Dimitrije Vojnov su od 2005. godine pa naovamo u nekoliko navrata pokušavali da realizuju svoje zajedničke filmske projekte. Nije im se dalo. Tinejdžerska komedija „Doba nevinosti“, triler „Turbo dizel“ i horor „Monte zombi“ su ostali u limbu nikada snimljenih srpskih filmova. Posle gotovo decenijske borbe, tandem Bećković−Vojnov izvojevao je svoju prvu pobedu na domaćem terenu. Crna komedija „Mali Budo“ je prvobitno bila zamišljena kao kratki film, jedan od tri segmenta koprodukcijskog omnibusa. Kako se u međuvremenu od tog projekta odustalo, Bećković je odlučio da zaigra na sve ili ništa i dosnimi scene koje su mu bile potrebne da „Mali Budo“ dostigne minutažu dugometražnog filma. Nije to bio lak poduhvat – radilo se sa veoma malo novca i izuzetno puno entuzijazma, ali je na kraju, kao proizvod zajedničkog napora svih umešanih, nastao „Mali Budo“, film koji je krajem septembra ušao u bioskope širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i naprečac osvojio publiku.

Danas, dve nedelje od premijere (ovaj tekst je napisan 10. oktobra 2014) možemo konstatovati ‒ „Mali Budo“ je prvoklasni bioskopski hit. Još je neizvesno da li Bećkovićev film može da se približi brojkama koje su postigli filmovi iz serijala „Montevideo“, ali cifra od oko 160.000 gledalaca za dve nedelje prikazivanja je divljenja vredna. Uspeh je utoliko veći ako imate u vidu da su Bjelogrlićevi filmovi čist zicer – skupi kostimirani spektakli koji baštine jedan od najsvetlijih trenutaka iz srpske (sportske) istorije. „Mali Budo“ je, sa druge strane, jedan mali film o Crnogorcima u Beogradu, snimljen „na mišiće“, u skromnim uslovima i bez (značajnije) finansijske podrške. U čemu je onda tajna? Odgovor je, zapravo, veoma jednostavan. Domaća publika se uželela kvalitetne domaće komedije. Bećković i Vojnov su ovo dobro osetili, te su se namerili da gledaocima ponude repertoarski užitak par excellence. „Mali Budo“ je izuzetno dopadljiv film, smešan i uzbudljiv, krcat likovima koje nećete moći lako da zaboravite. Da, svakako, populistički pristup je evidentan, autori otvoreno koketiraju sa publikom kako bi je privukli u mrak bioskopskih sala (s tim u vezi treba pohvaliti i odličnu medijsku kampanju distributerske kuće Taramount), ali, istovremeno, tu istu publiku ne potcenjuju i ne propuštaju priliku da pokažu svoje filmsko umeće. Taj spoj komercijalnosti i kvaliteta je ono što „Malog Budu“ čini posebnim i superiornim, to je kombo koji je publiku privukao i zadržao u bioskopima.

Petar Strugar, Mali Budo iz naslova, odličan je – upečatljiviji nego u „Montevideu“ koji je od njega napravio regionalnu zvezdu. Stariji brat Trifunović je takođe u dobroj formi, a to isto važi i za sve ostale glumce u filmu. Slabe karike tu nema – kako među doajenima, tako i među relativno novim/nepoznatim licima. Ne bi me začudilo da Stefanu Bundalu i Jeleni Rakočević „Budo“ bude odskočna daska za dalju karijeru, dok prijatno iznenađenje predstavlja i minijatura kompozitora Marka Kona. „Budo“ je, valja istaći, dugometražni debi direktorke fotografije Bojane Andrić koja je postigla gotovo nemoguće – Beograd viđen njenim objektivom deluje kao prava pravcata svetska metropola, dok je za montažu bio zadužen iskusni Aleksandar Popović.

Dok sa nestrpljenjem očekujemo sledeću kolaboraciju Bećkovića i Vojnova (uigrani tandem već priprema dva nova projekta – karate dramediju „Jesen samuraja“ i nastavak „Malog Bude“), stižu vesti da je u Sloveniji upravo završeno snimanje tinejdžerske komedije „Julija u alfa romeu“, filma nastalog po njihovom scenariju za „Doba nevinosti“. Utešno je znati da se upornost i talenat, pa makar samo ponekad, isplate i u ovom delu sveta.

Add comment


Security code
Refresh