Menu

logo

Čuvari galaksije

„Čuvari galaksije“ (Guardians of the Galaxy)

Režija: James Gunn
Uloge: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Glenn Close, Benicio del Toro

Piše: Dejan Dabić

gardians of the galaxyBlokbaster koji je ove godine zaradio najviše novca na blagajnama američkih bioskopa (94 miliona dolara u ulaznom vikendu, a u trenutku dok nastaje ovaj tekst – preko 700 miliona) nastao je kao plod udruživanja „Marvela“ (Marvel Comics) i „Diznija“ (Disney) na osnovu stripa iz 1969. godine čiji su autori Arnold Drejk (Arnold Drake) i Džin Kolan (Gene Colan); doduše, u dramaturgiju ovog filma utkana su dešavanja iz strip serijala koji je publikovan tek kasnije – tačnije 2008, a koji su potpisali Den Abnet (Dan Abnett) i Endi Lening (Andy Lanning). Reditelj i koscenarista Džejms Gan (James Gunn) na početku snimanja je čak ustvrdio je da je „to za njega posao života“.

Kako god da bilo, ako ovom filmu pristupimo bez opterećenja da utvrđujemo autentičnost stripovske ekranizacije, pred nama je zanimljiv repertoarski 3D film koji je hibrid ili, ako više volite ‒ sinteza, naučnofantastičnog i akcionog filma sa elementima drame i melodrame (potresni Piterov rastanak od majke na početku filma), komedije (naročito u domenu replika, npr. runnig gag sa inverzijom Grutove karakteristične replike), pa čak i parodije (u već pomenutim replikama – da ne zaboravimo i drugog koscenaristu Nikol Perlman (Nicole Perlman) ‒ ne štede se mnogi aktuelni holivudski junaci tipa Kevina Bejkona, a ismevaju se i – što su pojedini gledaoci nazvali – holivudski stereotipovi). Kao i sve moderne stripovske ekranizacije i „Čuvari galaksije“ imaju mnogo vizuelnih efekata, gde se u nekim segmentima čak udaljavaju od onoga što je igrani film kao filmski rod, a suštinski se približavaju animiranom filmu (glasovi Bredlija Kupera kao rakuna Rakete i Vina Dizela kao Gruta, vrlo su značajni za uspeh čitavog filma). Glavni branilac galaksije je Star Lord ‒ Piter Kvil (Peter Quill) avanturista koji nikako da pronađe svoje mesto u univerzumu; nakon krađe misteriozne kugle ili sfere, kako vam drago, da bi se odupro moćnom Ronanu, on pravi pakt sa Gamorom, rakunom Raketom, Razaračem Draksom i Grutom. Nakon toga će uslediti bioskopska vratolomija u kojoj će svako u skladu sa svojim afinitetima prepoznavati: „Ratove zvezda“, „Otimače izgubljenog kovčega“, „Zvezdane staze“, „Gospodara prstenova“..., a naravno, i neke od ranije već etabliranih Marvelovih franšiza (to se, naravno, očekuje i od „Čuvara galaksije“, jer su autori i pre uspeha na box office-u najavili nastavak za 2017. godinu).

Ono što je dodatno zanimljivo u dramaturškoj postavci ovog filma, a što je lucidno zapažanje i nekih kritičara, jeste da u „Čuvarima galaksije“ ne postoje heroji – svi su oni pomalo heroji, pomalo antiheroji: sitniji ili krupniji lopovi, ubice, lovci na glave, ali svejedno kada se njihovi interesi preklope sa opštom stvari, sa javnim interesom koji se može sadržati u samo jednoj sintagmi – opstanak galaksije, onda svi oni ‒ po obrascu filmova koji u središtu imaju moralni relativizam (a kakvih je bilo dosta pogotovo u američkoj kinematografiji s kraja šezdesetih i s početka sedamdesetih godina prošlog veka) – postaju spremni da se žrtvuju ili da makar rizikuju više od onog što je njihovo uobičajeno ili očekivano ponašanje (naravno, to se ne odnosi na glavne negativce Ronana, i Tanosa u pozadini ‒ koji je kopča sa nekim drugim serijalima i franšizama – jer su oni ionako antagonisti svemu što pretenduje na vitalnost i elementarni humanizam).

Za ljubitelje saundtreka nije zgoreg pomenuti ni to da u akustičnom štimungu ovog filma mogu sresti mnoge, na prvi pogled potpuno neočekivane numere i izvođače – od Dejvida Bouvija (David Bowie) do Marvina Geja (Marvin Gaye). Sve kockice ovog zamršenog blokbasterskog mozaika ukazuju na to da je ekipa „Čuvara galaksije“, osim što se dobro zabavljala vodeći računa da fanovska zabava opravda hrpu zelenih novčanica, donekle kontekstualizovala i neke segmente filmske i pop kulture, koje ćete možda primetiti ako na ovaj film ne odete ili sa predrasudama ili sasvim opušteno, sa samo jednom idejom da „odmorite mozak“ do nekog novog životnog iskušenja.

Add comment


Security code
Refresh