Menu

logo

Elbow: The Take Off and Landing of Everything

Piše: Miloš Najdanović

elbowElbow na mala vrata već godinama ulaze na svetsko muzičko tržište. Britanija sve više zapaža njihov kvalitet. Poveravaju im učešće u programu Olimpijskih igara u Londonu, ali su u očima svetske publike i dalje u senci drugih poznatijih ostrvskih bendova. No, to se možda može promeniti nabolje sa „The Take Off and Landing of Everything".

Iako je glavna tema diska uveliko trebalo da bude Velika jabuka, na kraju se, nakon raskida sa svojom devojkom, pevač opredelio za nesrećnu ljubav. Tako da je ceo album, uz pomenutu nostalgičnost, obojen plavom bojom. Nije Garvi tinejdžer koji će u muziku tek tako uneti temu slomljenog srca. Po sredi je nešto mnogo ozbiljnije, a to je kriza srednjih godina. Ne ekstremna kao što zvuči, ali zabrinutost i panika zbog ulaska u četrdesete godine.

Raspon njihove muzike uveliko prevazilazi granice alternativnog i brit roka, kako su okarakterisani. Slojevita muzika, sa bogatim aranžmanima, mnogo je kompleksnija nego gitarski rokenrol. Koračaju polako ka džezu i sve više rastu u orkestarsku muziku. Sa druge strane, dobrim delom se mogu poistovetiti sa generacijskim britpop bendovima. Neosporiva je sličnost sa Coldplayom, na primer. Muzika Elbowa nije izmišljanje tople vode. Odlični su postali u iznošenju svojih ideja, ali genijalnost se krije u pevačevim stihovima. Bogat rečnik, sofisticiraniji, a opet u nekim slučajevima i beskompromisan. Garvi, zahvaljujući ovom albumu, polako sebe uvodi u kraljevstvo velikih pesnika rokenrola. Svakako da će proći još albuma i pesama dok ne počnu poređenja sa raznim Dilanima, Koenima i Vejtsima. Za početak Elbow, budimo realni, još nije ni postao veliki bend. Iako imaju muziku da to opravdaju, tržište ih još nije prepoznalo, a širi auditorijum nikako da im da šansu.

Loša strana albuma može biti odbojnost na prvo slušanje. Ovo je jedan od diskova kojima treba dati šansu, pustiti da se slegne, a onda će svakim narednim slušanjem da otkriva neke nove momente i interpretacije.

„The Take Off and Landing of Everything" ima svoje nesrećne ljubavi (This World Blue, Charge), lične priče (New Yoir Morning), zaboravljena prijateljstva (My Sad Captain), srećne trenutke (Real Life), pogrešne početke (Honey Son), nostalgiju (The Blanket of Night) i još dosta toga što tek treba prokljuviti. Odličan album kojim Elbow pucaju visoko. Ne možda u komercijalnom smislu, ali u kreativnom su sada na svom vrhuncu. Obratite pažnju na „New York Morning", „Real Life (Angel)", „My Sad Captains" i „Charge" kao potencijalne hitiće.

Add comment


Security code
Refresh