Menu

logo

Tajne perunovih hroničara

Piše: Uroš Petrović
Miloš Petković - Rog slovenskih bogova (Portalibris, 2014.)

perunov-hronicar„Traganje za tajnama drevnog reda Perunovih hroničara iznosi na svetlost dana misteriozne zapise zaboravljenih slovenskih legendi, ali kao posledica zabeleženog, iznedrile su još nešto – ove hronike uspostavile su Miloša Petkovića kao majstora plemenite veštine pripovedanja fantastike."

Ovu recenziju napisao sam za roman „Rog slovenskih bogova" (drugi deo trilogije „Perunov hroničar"), mladog niškog pisca Miloša Petkovića i ona nije slučajno ovakva kakva jeste. Naime, nešto slično meni je za moj prvi roman napisao naš proslavljeni pisac fantastike Zoran Živković, inače dobitnik prestižne svetske nagrade „Fantasy World Award". Želeo sam da Milošu dam vetar u leđa, isti onakav kakav je meni dao gospodin Živković, nakon čega su se sa mojim knjigama desile jako lepe stvari. Očekujem, nadam se i verujem da će se Milošu takođe desiti lepe stvari sa njegovim knjigama, jer on to zaslužuje.

Iako mlad po godinama, za Miloša se već sada može reći da je veoma vešt i iskusan žanrovski pisac. Tome u prilog ide činjenica da je Miloš u potpunosti prilagodio svoj najnoviji roman senzibilitetu današnjih čitalaca, koji imaju sasvim drugačije poimanje vremena nego što je to bio slučaj pre deset, dvadeset ili pedeset godina. Primera radi, starije generacije su u svojim mlađim danima uživale čitajući dela u kojima se isplovljavanje broda iz luke opisuje na nekoliko stranica. A to gotovo niko danas neće da čita. Ako uzmemo da roman obuhvata period jednog prosečnog ljudskog života, gledano iz matematičkog ugla, radnja u romanu mora da teče nekoliko desetina hiljada puta brže od života da bi to odgovaralo gore pomenutom senzibilitetu današnjih čitalaca. Petković upravo to i radi.

„Rog slovenskih bogova" ima dve paralelne radnje, u sadašnjosti i dalekoj prošlosti, što daje na uverljivosti same priče. Glavni protagonista savremene priče, mladi pisac, biva pozvan da ode u Rusiju, gde će upoznati misterioznog čoveka znanog kao Tavariš. On će mu, dok nemilosrdno ispijaju votku, otkriti nastavak zaboravljene legende koja je započela sa Akademikom u prvom delu trilogije „Perunov hroničar".

Zbog izraženog filmičnog stila, stiče se utisak da iznenada dolazi do promene kadra i odlaska u davna, zaboravljena vremena naših predaka. Pored pitke rečenice i bogatstva jezika kojim se Petković služi, valja napomenuti jednu veoma bitnu stvar. Mnogi čitaoci, u želji da se sa fantastikom „uhvate u koštac", naiđu na prepreke žanra koji je sve, samo ne jednostavan. Petković koristi sve najvažnije motive koje ovaj žanr pruža, u priču vrlo vešto upliće bića iz slovenske mitologije, drevne nordijske bogove i neke svoje lične kreacije koje su se sjajno uklopile u ovaj bogati mozaik. Ukoliko se neki manje iskusni čitaoci late Miloševih knjiga, ponajviše „Roga slovenskih bogova", sa lakoćom će savladati osnove žanra.

Takođe, lako se da primetiti Miloševa velika ljubav i posvećenost, jer ne bi mogao da napiše ovakvu knjigu da pre toga nije pročitao barem nekoliko ozbiljnih knjiga na temu slovenske mitologije. Vraćajući iz zaborava mnoge stare, arhaične reči, imena oružja, biljaka, životinja, planina, reka... njegova knjiga je, na neki način, dragoceni podsetnik izgubljenih vrednosti.

Jednom prilikom Miloš mi je rekao: „Fantastika je samo za Odabrane." Čini mi se da je njegov roman „Rog slovenskih bogova" napisan tako da može značajno da proširi krug „odabranih" i da će privoleti mnoge da postanu ljubitelji fantastike, na radost nas koji takve stvari pišemo i onih koji takve stvari vole da čitaju. Zato – imate moju toplu preporuku...

Add comment


Security code
Refresh